Recorduri… de pe Terra (IV)

Cele mai infricosatoare fenomene si cele mai brutale de pe Terra, cutremurele sunt printre cele mai studiate manifestari ale naturii dezlantuite. Pe langa pagubele enorme pe care le pot lasa in urma, cutremurele au si ele anumite recorduri care le fac si mai inspaimantatoare…
1. Cel mai distrugator cutremur din China s-a inregistrat in 1556 in regiunea Shensi. Atunci 830.000 de persoane si-au pierdut viata si milioane au fost ranite.
2. Potrivit lui Cornelius Tacitus, cutremurul din anul 15 d.Hr. a distrus 12 orase din Asia Mica, printre care s-au numarat Sades, Magnezia, Efes.
3. La cutremurul din Lisabona (Portogalia) din 1775 au fost nu mai putin de 60.000 de victime.
4. La Tokyo si Yokohama in anul 1923 au fost 143.000 de victime.
5. Pe 18 aprilie 1906, cutremurul din regiunea San Francisco a dus la formarea faliei San Andres de 600 de kilometri lungime si 20 de kilometri adancime.
6. Cel mai catastrofal cutremur din Europa a avut loc pe 24 decembrie 1908 in estul Siciliei, intre Messina si Calabria. Au murit 120.000 de persoane sau chiar 300.000 de persoane dupa altii. Celebrul Maxim Gorki il descria astfel: „Pamantul se agita ca marea, aruncand de pe pieptul sau palate, cocioabe, biserici, cazarmi, inchisori, scoli, nimicind cu fiecare miscare sute si mii de copii, de femei, de bogati si saraci, de analfabeti si invatati, de credinciosi si de atei”.
7. Primul cutremur datat din Romania a avut loc in anul 1471, in zona Vrancea. Se presupune ca a avut 8.6 grade Richter la epicentru si 7 grade la Suceava.
8. Cea mai moderna statie seismica din lume a fost instalata la Moldova-Sulita, din nordul Bucovinei de catre firma americana Air Force Application Center Florida, in cadrul unui proiect NATO. Aceasta se alatura retelei Institutului National de Cercetare-Dezvoltare, pentru Fizica Pamantului, cu scopul intocmirii hartilor seismice pentru prevederea cutremurelor si prevenirea urmarilor acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu