Honore de Balzac. Crezi ca ai devenit dependent de cafea? Stai linistit, nu esti nici pe departe la fel de disperat dupa licoarea neagra. Balzac consuma 50 de cesti de cafea zilnic si de abia isi mai tinea ochii cand a scris Comedia Umana. Pe la 1830, Balzac descria dependenta sa de cafea intr-un mod foarte poetic. „Cafeaua ajunge direct in stomac iar acolo are loc un freamat general. Ideile incep sa se miste ca batalioanele Marei Armate pe campul de lupta si lupta se desfasoara. Amintirile apar in galop, disparand apoi in vant”.
Sigmund Freud. Un pionier al neurostiintei moderne, Sigmund Freud ne-a pus la dispozitie o cale de a sonda inconstientul pentru a afla mai multe despre creierul uman. Preferatele lui erau nicotina si cocaina. Fumatul continuu, zi de zi, i-a cauzat doctorului Freud o aritmie cardiaca grava, de care se trata cum putea. A incercat sa se lase de fumat dar a cazut in depresie. Mai tarziu s-a procopsit si cu o boala de inima grava, fiind la un pas de moarte. Chiar si dupa 33 de interventii chirugicale la falca si la gura pentru indepartarea celulelor canceroase, Freud tot fuma… Si pentru ca nicotina nu era suficienta, a devenit dependent de cocaina, o substanta care ii placea la nebunie…
Albert Einstein. Cand era mic, Einstein avea probleme cu vorbirea, fiind un pic balbait si foarte incet in vorbire. O fire care nu accepta autoritatea impusa, Einstein a profitat de problema sa si s-a gandit mai profund la spatiu si timp, elementele esentiale ale vietii pe Pamant. A inceput sa-si puna intrebari foarte curioase care au dus intr-un final la celebra teorie a relativitatii. Soferul sau a povestit mai tarziu ca obiceiurile sale ciudate nu s-au oprit niciodata: odata, s-a oprit si a luat de pe jos o lacusta si a mancat-o… Alteori, isi lua vioara si canta impreuna cu pasarile, siroaie de lacrimi curgandu-i pe fata…
Nikola Tesla. Cel care ne-a ajutat sa avem astazi electricitate a invetat peste 300 de lucruri, ca de exemplu radioul, motorul AC, electromagnetii. Tesla lucra de la 3:00 AM pana la 11.00 PM. La 25 de ani a cedat nervos dar si-a revenit si apoi a lucrat dupa acelasi program pentru inca 38 de ani. Desi era singuratic, iubea porumbeii si ura bijuteriile de orice fel (in special perlele) si femeile grase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu