Putin din legende - cine era Artemis

Artemis,  fiica lui Zeus si a lui Leto,  facea parte dintre cei doisprezece zei olimpici care traiau alaturi de zeus pe muntele Olimp.  Era sora geamana a lui Apollo, zeita vanatorii, protectoarea campurilor si a animalelor. Desi Artemis era descrisa de obicei ca o zeita fecioara,  care detesta legaturile amoroase la origine era proprabil o zeita-mama mai putin pudica, venerata in Efes.

Apollo, fratele lui Artemis, a ucis multi oameni prin molimele trimise pe pamant, desi era in acelasi timp, zeul medicinei.  La fel,  Artemis era zeita vanatorii dar si protectoarea animalelor salbatice.  Ca Apollo Artemis era foarte priceputa in manuirea arcului si a sagetilor.  Apollo prefeta sa ucida barbati cu arcul sau,  iar Artemis le lovea pe femeile care gresisera.  Apollo i-a omorat pe fii Niobei care s-a laudat ca este mai fecuda decat Leto,  iar fiicele acestuia au fost ucise de Artemis. Gigantul Tityos,  care a incercat sa o necinsteasca pe Leto,  a fost la randul lui victica razbunarii gemenilor divini.  Dupa ce l-au ucis a ajuns in Tartar,  la Hades unde a fost condamnat la tortura vesnica.  Datorita caracterului ei sinistru de ucigasa,  Artemis era identificata uneori cu temuta Hecate,  zeita vrajitoriei si a manifestarilor legate de magie.  Artemis putea sa fie infricosatoare.  Regele Admetos din Pherae,  care nu a venerat-o cum se cuvine,  si-a gasit dormitorul plin de serpi dupa nunta. 
Puternicul rege micenian Agamemnon a fost nevoit sa o sacrifice zeitei pe fica sa,  Ifigenia,  pentru ca o insultase o data.  Componenta intunecata a lui Artemis era exprimata in sensul propriu al cuvantului prin faptul ca era asociata cu zeita lunii,  Selene fratele ei geaman era asociat cu Soarele.  Artemis nu se putea masura cu Hera,  sotia lui Zeus,  care le purta pica tuturor copiilor lui Zeus cu alte felei.  Homer ne spune cum odata Hera a proferat tot felul de vorbe urate la adresa lui Artemis si a lovit-o cu propriul arc. 

Dura Artemis a izbucnit in lacrimi si s-a tarat suspinand in fata tatalui ei . In ciuda faptului ca era fecioara,  Artemis nu a ramas nsensibila la frumusetea masculina.  Asta ne spune povestea marelui vanator beotian Orion.  Vrajita de farmecul acestuia Artemis l-a invitat sa vaneze cu ea.  Dupa o versiune Orion a sedus-o pe Eos,  zeita norilor iar geloasa Artemis l-a ucis.

O alta versine sustine ca Apollo era gelos pe sora sa si pe aratosul tanar.  Siret el a convins-o pe Artemis sa il ucida, involuntar pe Orion de la mare distanta cu o sageata.  Acteon a simtit pe propria piele ca Artemis nu renunta la principiile ei.  Fara sa vrea el a surprins-o pe zeita goala facand baie,  insotita de nimfele ei. 
Zeita l-a preschimbat in cerb si Acteon a fost sfasiat de proprii caini de vanatoare. Calisto euna dintre insotitoarele lui Artemis si-a pierdut virginitatea fiind sedusa de Zeus. In timp ce se imbaiau, Artemis si-a dat seama ca era insarcinata si a izgonit-o pe calisto. Hera care era geloasa pe nimfa, a preschimbat-o in ursoaica. Mai tarziu Zeus a asezat-o pe Calisto pe bolta cereasca unde poarta numele de Ursa Mare, insa Hera care vroia sa aiba ultimul cuvant a facut in asa fel incat aceasta constelatie sa nu poata fi vazuta de pe mare.

Un comentariu: