Visele intre logic si absurd

De multe ori ne-am intrebat ce sunt visele, cum apar ele, de ce apar, si mai mult decat orice altceva ne-am intrebat ce insemnatate au visele si cum le putem interpreta?

Este foarte clar ca nu putem lamuri exact toate aspectele legate de vise, pentru ca cercetarea in domeniul acesta are la baza doar povestiri si amintiri ale celor care viseaza, iar foarte probabil este ca majoritatea dintre noi sa uitam o parte din ceea ce visam. Ce stim la nivel rational este ca visele sunt succesiuni de imagini, intamplari, trairi, sentimente care se desfasoara in timpul somnului. Uneori toate aceste intamplari sunt logice, coerente, credibile si in principiu par foarte reale, in timp ce alteori intreaga succesiune de trairi, intamplari si sentimente sunt complet incredibile, incoerente, iar in mintea noastra se creeaza situatii absurde, foarte greu daca nu chiar imposibil de trait in viata reala. De pilda, in aceasta categorie ar putea intra intalniri cu persoane foarte putin probabil sa intre in viata noastra reala, sau revederi cu persoane care au murit. Cu toate acestea, in timpul visului suntem foarte convinsi ca ceea ce ni se intampla acolo este ceva real si ca aceea este realitatea obiectiva in care traim. Singura exceptie este cosmarul cand, in genere, avem senzatia clara ca este un vis si vrem sa ne trezim cat mai repede. Sau… sa fie doar ceea ce ne amintim atunci cand visul se termina si ne trezim speriati…? 

Fie ca luam visele ca pe niste manifestari ale inconstientului sau subconstientului fiecaruia dintre noi, sau ca le luam ca pe niste premonitii, cert este ca acestea exista si de-a lungul timpului, oamenii le-au dat acestora diferite insemnatati si le-au interpretat chiar ca pe niste simboluri. Un exemplu este site-ul Ce visez- dictionar de vise, unde majoritatea viselor care ni se perinda prin fata ochilor in timpul noptii isi gasesc talmacirea si sensul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu