Grupuri privilegiate vs. Grupuri defavorizate

Sa luam de pilda casele de marcat pentru femei insarcinate si persoane cu dizabilitati din marile hipermarketuri. Acestea sunt – sau de fapt ar trebui sa fie – case prioritare, iar noi ceilalti sa ne conformam. Pentru ca de aceea au fost inventate, pentru ca persoanele care chiar au nevoie de ele sa le poata folosi fara a fi nevoite sa ceara prioritate sau fara a fi nevoite sa fie privite ciudat de restul semenilor.

Ei bine, in Romania casele prioritare sunt doar un desen sau un semn care nu trebuie luat in considerare. La fel ca si locurile de parcare pentru handicapati, inscriptiile de pe usile medicilor potrivit carora sugarii si gravidele au prioritate la consultatie. Suna frumos, insa doar pe hartie. Realitatea trista este ca desi sunt considerate grupuri privilegiate gratie situatiei delicate in care se afla, vorbim de fapt despre grupuri defavorizate, pentru ca traim intr-o tara in care acestor oameni nu li se repecta drepturile. In care aceste persoane sunt umilite in fiecare zi si in fiecare moment din cauza lipsei de informare, din cauza lipsei infrastructurii, din cauza lipsei de bun simt, dar si de etica si de suflet a semenilor. Nu o data femei insarcinate s-au vazut in situatia de a sta la cozi interminabile – sa zicem, in hipermarketuri, de sarbatori cand aglomeratia e insuportabila – fara ca nimeni sa se sinchiseasca sa ii dea prioritate, nici macar la casele destinate exclusiv acestor categorii. Ce sa mai vorbim de potopul de invective daca indraznesti sa iti ceri dreptul prin viu grai, direct… Evident, tot gravida e cea “nesimtita” ca se baga in fata!

Nu o data oameni aflati in caruicoare cu rotile si-au gasit locurile de parcare destinate lor exclusiv ocupate de vreun ghertoi local care nu putea gasi un alt loc mai bun, evident… Iar daca au reusit intr-un final sa parcheze, aceiasi imobilizati in carucioare au constatat cu umilinta ca nu au rampe de urcare in locuri in care si-ar fi dorit accesul… Pentru ca asta este Romania noastra, cea de toate zilele…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu