Alegerea unor panouri fotovoltaice, mai simpla daca stii exact la ce sa te uiti

Astazi se pune accent foarte mare pe energia bio si folosirea resurselor oferite de natura pentru a obtine energie electrica mai rapid si fara a distruge mediul inconjurator. Un sistem de panouri fotovoltaice ne poate aduce economii importante la factura de energie si ne poate ajuta sa ne incalzim pe parcursul iernii fara sa depindem de reteaua de distributie a gazelor. Pe piata sunt foarte multe tipuri de panouri asa ca alegerea unora care sa deserveasca o locuinta intreaga si sa reziste se poate dovedi foarte grea.

Trebuie sa stiti ca panourile fotovoltaice difera in functie de tipul celulelor, de dimensiuni, destinatie sau aspect. Aici nu prea e mult de discutat, depinde cat de mare e casa pentru care luati si ce vreti sa faceti cu ele. Mai importante sunt caracteristicile urmatoare. Puterea maxima a panoului, la temperaturi de 25 de grade si radiatie de 1000W/m2, tensiunea in punctul de putere maxima si intensitatea curentului in punctul de putere maxima. Ai doar un specialist va poate da detalii si va poate ajuta sa alegeti in cunostinta de cauza, asa ca niciodata nu plecati la cumparaturi de panouri fotovoltaice fara teme facute. Panourile se pot folosit mai peste tot, in interiorul sistemelor cu banc de baterii, celor cu furnizare de energie in retea-panourile destinate incarcarii bateriilor trebuie sa aiba tensiuna cu pana la 60% mai mare decat cea nominala a bateriilor.

In practica, lucrurile ar trebui sa stea cam asa: daca bateria de incarcat e de 12 V, atunci panourile trebuie sa aiba Vmpp de pana in 20 V, la bateriile de 24 V, panourile au Vmppp pana in 40 V, dar nu mai mici de 34 V, iar pentru baterii de 48 V, panourile vor fi cu Vmpp de pana in 76, dar nu mai mari de 62V. Atentie si la cata umbra aveti in zona amplasarii panourilor. Daca umbra e prea mare, atunci va trebuie panouri CIS, CdTe sau SI-amorf. Alta problema e la tipul lor: monocristaline si policristaline. Cele monocristaline au celule din cristale de siciliu orientate, in vreme ce al doilea tip are cristale de siliciu non-orientate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu