Importanta atitudinii in realizarea stirilor

Activitatea jurnalistilor de televiziune nu are doar rolul de a reflecta realitatea, ci intr-o anumita masura de a o influenta. Un fapt oarecare, daca este filmat si difuzat la televiziune, devine un eveniment si este perceput drept important datorita mediatizarii. Asa apar „pseudo evenimentele”. in anumite imprejurari, indeosebi conflictuale, se produce uneori o influentare directa. Prezenta unui cameraman poate determina un comportament diferit in comparatie cu situatia in care ei nu ar filma acolo.

Relatarile despre evenimente in curs pot sa le influenteze in chip semnificativ, dupa cum anumite stiri pot genera situatii noi. Ceea ce deosebeste fundamental reportajul de televiziune de alte genuri este relatia directa a jurnalistului cu evenimentul asa cum se intampla cand se fac stirile Blaj. Reporterul este prezent la fata locului, calitate care ii permite sa relateze faptele intr-o maniera precisa, detaliata, veridica, originala, atribute care contureaza specificul reportajului in comparatie cu alte genuri publicistice audio-vizuale. Daca la reportaj prezenta la fata locului este primul element al definitiei si conditia productiei, constrangerea nu este neaparat valabila si in cazul stirii sau interviului. Prezenta la fata locului insa este la fel de obligatorie in realizarea unei anchete jurnalistice. Chiar daca oamenii se orienteaza mai mult catre stirile Blaj, care au o dimensiune relativ mica, foarte importante, mai ales atunci cand vorbim despre evenimente de amploare sunt reportajele. Iar asta se intampla pentru ca reportajul este o istorie povestita sau un mod de a atribui semnificatii unei povesti reale. pe de alta parte insa reportajul este si arta de a povesti si de a construi povesti cu care suntem contemporani iar in completare am putea spune ca este un argument al credibilizarii informatiei in audio-vizual.

Multi prefera sa realizeze reportaje de atmosfera deoarece acestea reprezinta o stare de spirit, o atitudine, un reflex al reporterului, iar telespectatorii sau cititorii se identifica cu acesta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu