Asezare de colonisti fenicieni de pe litoralul mediteranean al Africii de Nord, Carthagina ocupa o pozitie privilegiata pentru traseele maritime, ceea ce i-a permis sa puna bazele unui adevarat imperiu naval. In anul 509 inaintea erei noastre, incheie primul tratat cu Roma, dar Sicilia va ramane un teren de infruntare seculara. Dupa aproape trei veacuri de relatii pasnice, Roma si Carthagina poarta razboaiele punice (264-241 si 218-201) pentru obtinerea suprematiei in bazinul occidental al Marii Mediterane. Din primul conflict, Roma iese avantajata, carthaginezii avand de rezolvat si o revolta a mercenarilor intre 241-238 inaintea erei noastre.
Se impune ca personalitate militara extraordinara Hamilcar Barcas (numit si "fulgerul"), careia Carthagina ii datoreaza iesirea onorabila din razboi, reprimarea mercenarilor si reorganizarea armatei. Hamilcar a fost un redutabil strateg si om politic, inflacarat in toate actiunile sale, de ura nemasurata impotriva romanilor. Ca sa compenseze pierderile din infruntarea cu Roma, in 237 el porneste cucerirea Spaniei cu gandul fondarii unui nou Imperiu colonial, fara a uita vreun moment de dusmanul cel mai putemic al Carthaginei, Roma.
Hamilcar Barcas instituie nu numai o dinastie politica si militara, dar si una a sentimentului urii patriotice: inainte de a parasi Carthagina (ca sa mearga in Spania), el il pusese pe fiul sau de noua ani, Hannibal, sa jure la altarul zeului suprem ura eterna numelui de roman si il crestea pe el ca, si pe fiii mai mici, Hasdrubal si Mago, "puii de lei", cum ii numea, in tabara militara, ca sa devina mostenitorii planului sau, ai geniului sau si ai urii sale.
In al doilea razboi punic, Hannibal a cutremurat Roma prin victoriile sale rasunatoare obtinute pe teritoriul Italiei, pe parcursul a saptesprezece ani de teroare pentru romani. In anul 218 inaintea erei noastre, a trecut muntii Pirinei cu armatele sale si a invins pe cele ale consulilor Scipio si Sempronius Longus, apoi 1-a invins pe Flaminius langa lacul Trasimenus iar in august 216 inaintea erei noastre a zdrobit fortele Romei la Cannae, continuand sa devasteze inca cincisprezece ani tinuturile si insulele de la Hellespont pana la Coloanele lui Hercule.
Razboiul lui Hannibal, cum au mai numit romanii al doilea razboi punic, le-a 1asat amintirea unui razboinic teribil, cu care, apoi, traditional, mamele isi speriau copiii cand nu erau cuminti, asa cum panica inflorise in capitala, dupa dezastrul de la Cannae, la strigatul: "Hannibal ante portas". Prin toate faptele sale de arme, marele general a implinit juramantul de candva al copilului de noua ani facut tatatui sau, temutul Hamilcar Barcas.
"Juramantul lui Hannibal" trimite la o remarcabila indeplinire a unui angajament luat in conditii care pot fi considerate circumstante pentru abandonarea lui.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu