Aparitia matretii poate rezulta dintr-un proces multi-factorial, formulele anti-matreata actuale fiind prezentate in moduri diferite si continand mai multe principii active cosmetice, iar pentru a aborda in mod individual fiecare dintre cauzele care pot fi cauze si a atenua consecintele sale trebuie determinat intai tipul acesteia
Ingredientele active utilizate in acest scop sunt:
- Anti-fungice - Inhiba dezvoltarea microorganismelor
- Citostatice - Reglementarea ciclului de reinnoire a celulelor de la nivelul scalpului
- Antiseboreici - Normalizeaza secretia glandelor sebacee
- Keratolitice -. Elimina depunerile de calcar ale scalpului
- Antipruritice - Elimina mancarimile si roseata care insotesc procesele de instalare a matretii
Aproape fiecare tratament include, ca un prim ingredient activ de alegere pentru tratarea matretii, substante cu activitate anti-fungice.
Grupul chimic cel mai utilizat pe scara larga sunt derivatele de sulf de piridini, cel mai des fiind folosit piritiona de zinc. Acestea actioneaza in primul rand prin inhibarea cresterii microbiene, iar cu toate acestea, au de asemenea, un anumit efect citostatic care ajuta la normalizarea procesului de keratinizare. Alt derivat de piridiniu fara activitate este in citostatice, deoarece nu contine sulf in molecula sa, fiind piroctonul de olamina.
Unul dintre avantajele acestei molecule, comparativ cu zincul pirition este solubilitatea sa in apa, deoarece permite sa se includa in formulari cosmetice clare, in timp ce ZPT, datorita solubilitatii sale reduse, este formulat ca o dispersie (sampoane) dand un aspect alb laptos al produsului.
Climbazolul este un alt agent anti-matreata eficient, familia de azoli din care este format avand in mod specific o activitate anti-fungica. Aceasta substanta actioneaza selectiv impotriva agentilor patogeni, cu respectarea florei microbiene a scalpului.
Matreata apare cu frecventa egala la ambele sexe. Acesta apare de obicei la pubertate si creste treptat pana la 30 de ani iar cu toate acestea, este neobisnuit sa vezi cazurile de matreata la persoanele in varsta sau copii. Incidenta varstei de matreata sugereaza existenta unei relatii directe cu activitatea hormonala a individului si ca aspectul sau coincide cu o perioada de activitate mare a glandelor sebacee.
Cu toate acestea, s-a observat ca persoanele care sufera de probleme cu matreata au crescut in randul populatiei. Malassezia furfur reprezinta pana la 75 % din totalul microbilor scalpului. Prezenta unui exces de grasime promoveaza proliferarea si dezvoltarea acestui micro- oganism deoarece poate degrada trigliceridele constituite din sebum. Acest fapt conduce la o crestere a cantitatii de existenta al acizilor grasi ale scalpului liber, care au o capacitate de iritare puternica si care poate provoca o stimulare a mitozei in celulele stratului bazal, precum si aceasta fiind una dintre cauzele profunde ale posibilului prurit intens al scalpului, care este dat de aceste circumstante.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu