Robert Yates si desfacatorul de conserve. Peter Durand a patentat pastrarea mancarii la conserva in 1820 si a inceput sa dea conserve Marinei Regale. Primele conserve erau din hotel, asa ca oamenii se chinuiau pana ramaneau paralizati de durere sa desfaca conserva cu un cutit sau obiect ascutit. Englezul Robert Yates a patentat primul desfacator de conserve in iulie 1855-folosea un cutit foarte ascutit de mici dimensiuni si un maner de cutit. Cum cutiile erau din ce in ce mai subtiri, Ezra Warner din Connecticut a inventat propria versiune de desfactor de conserve care semanana cu o baioneta inconvoiata. In 1870 William Lyman avea sa inventeze desfacatorul de conserve pe care il avem cu totii in sertarul de la bucatarie. In 1925, o fabrica din San Francisco a venit cu o noua idee de model de desfacator de conserve care nu mai presupunea sa infigi varful in mijlocul capacului si sa rotesti.
Diane von Furstenberg si fusta-folie (infasurata in jurul corpului).
Diane von Furstenberg, un designer belgian, a inceput sa devina din ce in ce mai cunoscuta dupa casatoria cu Printul Egon von Furstenberg, angajandu-se in 1969 ca ucenic la o fabrica de textile italiana condusa de Angelo Ferretti. La trei ani de la casatorie, femeia a divortat si a mers in New York, unde a intrat in industria modei. Inspiratia pentru fusta-„folie” i-a venit dupa ce a vazut-o pe fiica presedintelui Nixon, Julie Nixon Eisenhower, imbracata intr-o camasa si o bluza mulata. Imediat dupa aparitia fustei „mulate”, in 1976, a fost vanduta in peste cinci milioane de unitati.
Earle Haas si tampoanele. De mii de ani, femeile isi ascundeau sangerarile menstruale cu vata, materiale textile felurite, ba chiar cu iarba. Tampoanele cu aplicator au fost inventate si gandite de Dr. Earle Haas din Colorado, in noiembrie 1931. Haas a lansat mai tarziu brandul Tampax (format din doua cuvinte-tampon si pachete vaginale). Primul Tampax a aparut in America in iulie 1936, insa a fost sanctionat de comunitatea medicala datorita publicitatii prost intelese. In 1945, tampoanele au fost aprobate dupa ce Dr. Robert L. Dickenson a scris un articol in care demonstra cat de utile sunt tampoanele pentru femeile moderne. El era impotriva utilizarii celor tip Always cu aripioare, care se aplicau pe lenjeria intima in jurul zonei intime, intrucat provocau iritatii, mirosuri neplacute, puteau duce la contaminare, erau neigienice si stimulau zone foarte active din punct de vedere sexual…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu