Diete ale scriitorilor de la 1800 numai bune de incercat

John Keats si o hamsie pe zi. Diagnosticat in 1820 cu o boala mintala urata care-l facea sa fie foarte agitat, poetul John Keats a fost pus de catre Dr. James Clark sa urmeze o dieta stricta: trebuia sa manance o hamsie zilnica, pe paine. Desi dieta era comuna in timpul sau, ea nu a facut decat sa il slabeasca si sa-i inrautateasca starea generala. Cu toate acestea, Keats s-a trezit ca nu mai are aceeasi energie si stare de agitatie de care se plangea la inceputul tratamentului.
Charlotte Bronte si terciul de ovaz al saraciei. Surorile Bronte nu au trait neaparat intr-un lux orbitor. Daca primeau ceva de mancare in fiecare zi, respectiva mancare era preparata in asa fel incat sa nu fie prea… atractiva si sa poata fi mancata cat mai mult timp. Desigur, erau si zile in care aproape nu aveau ce manca, iar un terci de ovaz putin ars si o bucata de paine erau destule pentru a le potoli foamea. Charlotte si-a transformat toate aceste experiente teribile in sursa de inspiratie pentru cartile ei-toate eroinele scrierilor sale se infometau mergand pe ideea ca nu ai nevoie de mancare daca inima si mintea sunt puternice…
David Livingstone si dieta bazata pe… calatorie. Exploratorul David Livingstone este un cunoscut calator prin cele mai interesante parti ale lumii dar si pentru jurnalul sau din teren din timpul expeditiei in indepartata Africa. Daca acasa era obisnuit sa manance mancaruri de calitate, in Africa toata mancarea sa se reducea uneori la apa si seminte pentru pasari. Infometarea si-a facut efectul, iar Livingstone ajungea sa nu mai poata continua expeditia din pricina lipsei de energie. De-a lungul calatoriilor sale el a slabit intr-atat de mult incat a trebuit sa-si dea mai multe gauri la centura din jurul taliei.
Charles Darwin si „omleta-minune”. Darwin a fost foarte bolnav de felul sau: avea guta, flatulenta si probleme cu aciditatea stomacului. Ajunsese sa ia zece picaturi de acid clorhidric pe zi iar mancarea sa era reprezentata de o omleta, pasare si niste branza. Medicul sau l-a sfatuit chiar sa treaca pe paine prajita si pe cartofi, insa Darwin a refuzat si s-a tinut de dieta lui descrisa mai sus care-l facea sa nu mai vomite si sa se simta mai bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu