Cimitire pe care merita sa le vezi o data-n viata

Cimitirul Vesel din Sapanta. Si daca americanii sau vienezii se lauda cu cimitirile lor de ce sa nu o facem si noi. Cimitirul Vesele din Sapanta contine foarte multe monumente din lemn sub forma de cruce pe care sunt pictate momente esentiale din viata celui care se afla inmormantat acolo. De asemenea, poemele scrise cu talc si cu mult umor fac deliciul miilor de vizitatori din intreaga lume. Din pacate, unele cruci mai vechi, care nu au vopseaua foarte buna, se coscovesc si iau cu ele si amintirile si poemele frumos tesute in jurul personalitatilor din cimitir.

Cimitirul Protestant, Porta San Paolo, Roma. Aici obisnuiau sa fie ingropati toti cei care mureau in Roma sau in jurul Romei si nu erau catolici. Cel mai cunoscut monument din cimitir este Piramida lui Cestius, o piramida in stil egiptean construita undeva prin 18-12 i.d.Hr., mormantul lui Gaius Cestius Epulo, fiind cel mai vechi din cimitir cu 150 de ani la activ. A fost incorporata in zidurile fortificate ale orasului-Zidurile Aureliene, care a devenit o delimitare a cimitirului. Locurile de veci mai noi dateaza de prin 1700, aici gasindu-si linistea poeti faimosi din curentul romantic european. Poetul Percy Shelley are o poveste un pic diferita legata de inmormantare. Desi a fost incinerat pe o plaja, langa locuinta sa, urna cu cenusa lui a fost ingropata aici. Fiul sau a fost dezgropat si s-a vrut sa fie ingropat alaturi de tatal sau, asta dupa ce el fusese inmormantat in acelasi cimitir cu ceva timp inainte. Pentru ca ceea ce au gasit oamenii care l-au dezgropat pe fiul poetului erau ramasitele unui adult si nu a unui copil de trei ani, poetul a fost ingropat singur…

Cimetière du Père-Lachaise, Paris, Franta. Asezat la est de centrul Parisului, Père-Lachaise a devenit cel mai faimos cimitir din lume, adunand anual mii de euro din vizitele turistilor dornici sa se plimbe prin cimitir. Insa nu a fost asa de popular dintotdeauna. Cand a fost deschis prima data in 1804, nimeni nu a vrut sa fie inmormantat acolo pentru ca nu era cunoscut. Molière, Heloise sau Abelard au fost mutati in cimitir pentru a-l face faimos si a promova locul de veci care putea fi luat aici. Alte personalitati pe care le puteti vedea aici sunt Marcel Proust, Oscar Wilde, Édith Piaf, Frederic Chopin sau Honore de Balzac. Chiar si un tur virtual a fost pus la punct in ultimii ani asa ca toata lumea poate vedea minunea din Paris.

Cimitirul Highgate. Highgate, Londra. Socanta la cimitirul Highgate este asezarea. Bizar, este situat intr-o zona impadurita, asa ca mormintele sunt inconjurate de copaci, floricele si alte plantute. Desi se curata tot timpul, cimitirul are si zone unde se intra cam greu si tot cresc fel de fel de buruieni si copaci. De altfel si personalitatile inmormantate aici au facut cimitirul si mai faimos: una dintre ele este Karl Marx, insa o sumedenie de vedete au ridicate acolo monumente somptuoase.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu