Macropudus opercularis - o specie de peste incredibila

Aceasta specie, originara din China a fost adusa in Europa in anul 1869 de catre francezul Gerauld, fiind primul acavarist care a reusit reproducerea lui in anul 1870. Aceste peste este cunoscut pe piata acvaristica sub numele de pestele paradis datorita coloritului sau variat. In apele naturale din tara natala, atinge o lungime de 10 cm, iar acvariu ajunge pana la 7,8 cm. Pestele paradis are un corp fusiform si aripioarele foarte lungi si mari, masculul avand o lungime de 8 cm, iar femela fiind ceva mai mica. Corpul are o culoare roscata-verzuie sau roscata-albastruie, cu dungi transversale verzi sau rosii. In perioada preproducerii, coloritul devine mai strident, dandu-i un aspect mult mai notoriu. Prefera apa de 22-25 de grade cu o duritate de 6-10DG.

Atinge maturitatea sexuala la varsta de 6 luni. Pentru reproducere se poate folosi un bain de 20-30 de litri, in care se va turna apa obisnuita de la robinet, ridicandu-se la o temperatura de 24-25 de grade. Lunile aprilie si mai sunt cele mai bune pentru reproducere. In acest bazin se vor sadi plante care constituie un ascunzis bun si pentru femela. In timpul jocului nuptial maculul fugareste femela dintr-un colt in altul al acvariului, gasindu-si apoi un loc liber deasupra apei, pentru a construi un cuib din spuma. Uneori constructia cuibului dureaza 1-2 zile, timp in care masculul nu mananca nimic preocupandul amenajarea cat mai corespunzatoare a acestuia.

Femela depune o ponta de 600-800 de icre rosiatice, in timp de 2-3 ore. Terminarea expulzarii icrelor se poate observa dupa oboseala de care dau dovada pestii, care, fiind fara putere, se lasa catre undul bazinului. Nu dupa mult timp, masculul isi aduna icrele din apa si le aseaza in cuib. In acest moment femela trebuie scoasa din bazin, deoarece masculul n-o mai suporta, el muscand-o si fugarind-o brutal pentru a-si pazi singur cuibul.

Eclozarea larvelor dureaza 24-36 de ore, iar dupa 3-4 zile incep sa paraseasca cuibul. Acum masculul este cel care trebuie inlaturat din acvariu, deoarece nu lasa puii in pace si ii goneste mereu inapoi spre cuib. Hranirea puietului se face la inceput cu hrana microscopica, iar mai tarziu cu mici crustacee si larve. Dupa atingerea maturitatii sexuale se reproduc de mai multe ori pe an, la intervale de 15-20 de zile. Pestele paradis, avand o fire agresiva, este indicat sa vietuiasca singur in acvariu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu