Cafeaua-un beneficiu pentru sanatate

De sute de ani, cafeaua a fost una dintre cele două sau trei băuturi cele mai populare de pe pământ. Insa,  doar de putin timp, oamenii de stiinta au descoperit ca are si beneficii notabile  pentru sănătate. Într-un studiu epidemiologic efectuat  la scară largă anul trecut, cercetatorii de la Institutul National al Cancerului au analizat cateva informatii de sanatate de la mai mult de 400.000 de voluntari, cu varste cuprinse intre 50 si 71 de ani, care nu au suferit boli majore inca de la inceputul studiului, in anul 1995. Până în 2008, mai mult de 50.000 de participanti au murit. Dar oamenii care au raportat consumul a două sau trei cesti de cafea pe zi, au avut cu 10 la suta mai putine sanse sa fi murit, decat cei care nu au consumat cafea deloc. Femeile care au consumat aceeasi cantitate de cafea au avut un risc de 13 la suta de a muri in timpul studiului. Nu este inca clar daca intr-adevarat a avut de a face cu longevitatea lor, dar corelația este izbitoare, facand ca aceste stiri sa fie luate in considerare tot mai des.

Alte studii recente au legat consumul de cafea moderat - echivalentul a trei sau patru cesti de cafea pe zi- cu mai multe avantaje specifice: o reducere a riscului de a dezvolta diabet zaharat tip 2, carcinom bazocelular (cel mai frecvent cancer de piele), cancerul de prostata, cancer oral si reaparitia cancerului de san.

Într-un alt studiu realizat pe oameni in anul 2012, cercetatorii de la Universitatea din Florida de Sud si de la Universitatea din Miami au testat nivelurile sanguine de cofeina la adultii in varsta, care sufereau de insuficienta renala cognitiva, sau de primele semne de uitare grava, un precursor comun al bolii Alzheimer.  Apoi i-au re-evaluat dupa doi și dupa patru ani. Participantii care aveau in sange cofeina la un nivel minim sau deloc, au fost mult mai predispusi sa sufere de Alzheimer la nivel avansat decat cei ai caror sânge a indicat o valoare de aproximativ trei cesti  de cofeina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu