Adevarul din alcool

Am auzit adesea proverbul “La betie spune omul adevarul!”, si nu de putine ori am gasit de cuviinta sa incetam sau, dimpotriva, sa cultivam relatiile cu o anume persoana pe baza acestui principiu, pe care multi romani il au intiparit in minte.

Ce-i drept e drept, si se pare ca multora dintre noi ne este mult mai la indemana sa pastram tacerea cu privire la anumite aspecte sau sa ocolim raspunsuri ferme in situatii delicate. La fel de adevarat este si ca din teama sa nu ii ranim pe cei din jur cosmetizam de multe ori adevarul pana la minciuna perfecta. Insa, e nevoie doar de un pahar in plus, pentru ca limba sa se dezlege. Si asta nu o stim doar noi azi, ci inca din Grecia antica invatatii erau convinsi ca “Betia fara masura dezvaluie secrete” si ca  “Vinul e oglinda sufletului”.

Sunt oameni care isi fac curaj cu doua-trei pahare pentru a spune ce au pe suflet intr-o situatie limita, sau pentru a scapa de emotii, sunt oameni care atunci cand beau devin agresivi verbal, asa cum sunt si persoane care lasa sa iasa la iveala la betie adevarate fiare salbatice (vezi nenumarate tragedii intamplate pe fondul consumului de alcool). Problema nu este cu cei care isi fac curaj cu un paharel, ci cu aceia din urma pe care i-am mentionat, cei care ajung sa ia vieti din cauza bauturii. Ce fel de frustrari adanc ingropate acumuleaza acestia pe parcursul unei vieti, ce fel de fantome le bantuie subconstientul atat de bine tinut sub control atunci cand sunt treji? Vinul chiar e oglinda sufletului acestor oameni?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu