Se spune ca acneea este o afectiune care se regaseste in randul tinerilor, a adolescentilor ajunsi in pragul pubertatii. Nimic neadevara, insa acneea poate aparea si la varsta matura, afectand in mod special femeile cuprinse intre 40 si 50 de ani. Cauzele aparitiei acneei sunt multiple si pot fi de ordin hormonal (cel mai des intalnit), datorate unei bacterii care in combinatie cu glandele sebacee produce sebum sau poate fi vorba de o dereglare in ciclul normal de regenerare a epidermului. Indiferent de cauza sau perioada in care isi face aparitia, acneea nu este dorita de niciunul dintre noi si, in plus, poate crea complexe de inferioritate.
In cazul in care va regasiti printre persoanele afectate de acnee, este bine sa luati legatura cu un dermatolog care, in urma, controlului de specialitate va putea sa va recomande un tratament potrivit nevoilor dumneavoastra. In general acneea poate fi identificata cu usurita datorita aspectului pielii: pete rosii, puncte negre sau cosuri cu colectie purulenta. De asemenea, zona aparitiei este si ea comuna, intr-un fel. Cel mai adesea zona fruntii este cea mai afectata, a barbiei si a fetei in general sau, in cazuri mai aparte zona cefei, a bratelor sau a spatelui.
Chiar daca este o zona vizibila sau nua, acnee trebuie tratata in mod corespunzator.
In functie de varsta se poate vorbi de o acnee juvenila care apare la majoritatea adolescentilor. Este cauzata de dereglarile hormonale ale sistemului endocrin si dispare in jurul varstei de 18-20 de ani. Acneea rozacee apare in jurul varstei de 40 – 50 de ani in special la femei si afecteaza zona pometilor si a nasului.
Ca si tratament exista mai multe tipuri in functie de varsta, cauze, zona afectata, severitate, tipul de ten sau alte afectiuni de care sufera pacientul.
Tratamentele sub forma de crème, lotiuni, geluri sau solutii au la baza antibiotice si antiseptice care reduc inflamarea zonei afectate si reduc flora bacteriana. Pentru cosurile negre sau cele aparute sub piele exista creme care au ca si compus principal derivati de vitamina A. Chiar daca in farmacii exista foarte multe produse anti-acnee, medicul dermatolog vi le recomanda in combinatie cu alte tratamente, astfel incat efectele sa fie vizibile si mai rapide.
Tratamentele sistemice sunt cele hormonale care reduc producerea de hormoni barbatesti, ceea ce presupune reducerea cantitatii de sebum.
In cazul acneei inflamatorii mai putin severa se recomanda antibiotice sistemice, iar pentru o acnee nodulara, cu chisturi se recomanda derivatii de vitamina A sistemici.
Indiferent de tratamentul pentru acnee recomandat, igiena este un factor decisiv atat pentru prevenirea acestei afectiuni, cat si pentru tratarea ei. In prezent, exista tratamente cu ajutorul carora un ten afectat de acnee poate deveni un ten neted, fara nicio urma sau cicatrice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu