Ca in oricare alt domeniu, si cel al colectarii laptelui a profitat de pe urma aparitiei tehnologiilor moderne si evolutiei surprinzatoare a cercetarilor si descoperirilor revolutionare. Vacutele sunt primele care au simtit pe pielea lor, pardon, pe ugerul lor, beneficiile pe care noul aparat de muls le poate avea pe termen lung. S-a ajuns pana intr-acolo incat sa existe si manuale de utilizare pentru astfel de masinarii utilizate la mulsul mecanizat.
Care este totusi avantajul folosirii unor aparate de muls vaci pentru proprietarul lor si pentru animal? In prima faza, se evita contactul manual cu ugerul, laptele care se mulge e curat, nu exista riscul contaminarii cu microbi de natura umana, vacile nu mai sufera asa cum o fac cand sunt mulse cu mana, proprietarii stau linistiti si-si vad de treaba cat masinaria isi termina procesul de muls. Prin utilizarea unui aparat de muls laptele va avea o culoare mai placuta, gustul mai bun, o alta consistenta, continut proteic si de grasimi mai bun si va fi stocat direct in vase din inox, fara a veni in contact cu mediul exterior, asa cum se intampla in galeata. De asemenea, laptele colectat cu aceste aparate moderne este in cantitati mult mai mari, se mulge in totalitate, nu ramane in uger in cantitate mare-de multe ori, laptele nu se colecteaza complet prin metoda clasica din cauza modului in care este construit ugerul sau miscarilor gresite ale proprietarului. Variantele mobile ale unui aparat de muls vaci pot fi folosite chiar pe pasune, in sali de mulgere sau unde se efectueaza exploatarea directa.
Ce au in comun insa ambele tipuri de muls, manual si mecanic, este curatarea mameloanelor inainte de mulgere, care este obligatorie. In functie de debit, capacitate si numarul de componente, cantitatile de lapte colectate zilnic pot varia, asa ca trebuie gandit foarte bine inainte de a investi in astfel de aparate moderne.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu