Desi pare o descoperire recenta dupa cum arata, conceptul de masina ieftina de spalat nu e chiar asa de nou cum am crede. La inceput, cand oamenii nu aveau inca tehnologia necesara construirii unei asemenea masinarii, rufele erau spalate intr-un mod simplu si eficient: la rau, scufundate in apa de mai multe ori si lovite de pietre.
Pentru ca era totusi foarte greu si obositor sa tot arunci rufele pe aceste pietre, oamenii s-au gandit la un mod mai simplu de a se folosi de ce le oferea natura. Cum in apropierea raurilor erau si paduri, lemnul urma sa fie materia prima pentru eficientizarea procesului de spalare. Asa au aparut gratarele de lemn. De abia prin 1858, Hamilton Smith a lansat ideea de masina ieftina de spalat rotativa. Foarte asemanatoare cu masina de spalat pe care o avem cu totii acasa, masina lui Hamilton avea o singura mare problema: trebuia actionata manual. La 50 de ani distanta, in SUA, a aparut si prima masina ieftina de spalat care mergea cu un motor electric. Din anii 1960 si in Romania am inceput sa avem masini destul de performante, cunoscutele Albalux, Crinul, sau Electrobobinaj. Variantele care au existat pe piata aveau storcator si incalzire, cele mai avansate, sau erau simple, fara aceste componente.
Deja de la inceputurile lui 1980 putem discuta despre productia in serie de masini de spalat automate la noi in tara, celebrele Automatic si Automatic Super, Diamant-din 1993. Dupa ce au fost depasite aceste etape, in toata lumea, cercetatorii au cautat metode de a reduce consumul de apa si de energie. Asa se face ca in 2008, cercetatorii au reusit sa creeze o masina de spalat care consuma doar 280 ml apa pe fiecare ciclu complet de spalare. Pe masura ce anii trec, masinile de spalat devin din ce in ce mai performante si mai economice, astfel ca utilitatea lor creste in raport direct cu gradul de investitie in functionalitatile sale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu