Rapa Rosie - un colt de rai

Un loc absolut superb in care poti merge pentru relaxare vizuala si psihica, un loc in care nu te vei satura sa revii, este cu siguranta Rezervatia Naturala Rapa Rosie din Sebes. Niciun ziar Sebes nu poate sa cuprinda in detalii frumusetea acestui loc si nici o revista sau publicatie online. Rezervatia naturala Rapa Rosie, este situata in Podisul Secaselor, pe malul drept al Secasului Mare, la doar 4 kilometri de orasul Sebes. Accesul catre rezervatie se face din drumul ce leaga localitatea de satul Daia Romana.

Rezervatia este vizibila de la mare distanta avand o suprafata de peste 10 hectare, o lungime de 800 de metri si inaltimi ale peretilor ce variaza intre 50 si 125 de metri. Rezervatia naturala Rapa Rosie este de o frumusete aparte si are aspectul unei orgi uriase, formatiunea formandu-se in urma eroziunii produse de un torent in depozitele sedimentare de varsta miocen inferioara constituite in majoritate din alternante de argile rosii cu gresii cenusii si rosii. Datorita pantei mari si a lipsei de vegetatie apa scursa pe versanti, prabusirile si alunecarile de teren au creat un relief deosebit, reprezentat prin coloane, turnuri, obeliscuri, piramide de pamant si contraforturi, care datorita culorii rosii si violacee confera un aspect impresionant.

In ceea ce priveste flora prezenta in rezervatie, intalnim o serie de plante interesante si rare. Astfel, pe terenurile alunecate din est gasim garoafa endemica, iar in valcelele de la poale se gaseste stepa cu salvia nutans, precum si exemplare rare de stejar pufos.Paduricea din fata rapei este o asociatie Acereto-Tilietum Medio-Transsilvanicum si adaposteste feriga mediteraneana Asplenium Adiantum-Nigrum si arbustul Cotonester Integerrimus.

Rezervatia naturala Rapa Rosie este cu siguranta un loc unic ce nu trebuie sa-l ratezi in excursia ta, fiind un areal de o frumusete aparte datorita unicitatii ce caracterizeaza in mare parte relieful si fauna ce si-a gasit adapost aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu