Cetatea Aiudului - o cetate cu un stil aparte

Cu siguranta toti ardelenii sunt interesati de actualitatile din zona lor, de stiri Aiud, stiri din Alba sau stiri din Cugir, stiri din Sibiu si asa mai departe. Acestea pot fi accesate in ziua de azi direct de pe internet, nici nu mai e nevoie sa iesim din casa pentru a fi la curent cu stirile, sa achizitionam ziare sau sa ne informam din reviste.

Acum canalele media sunt tot mai accesibile avand in vedere ca orice tip de informatie poate fi gasit direct pe internet. Si cu siguranta nu exista un numar mare de persoane care sa nu mai aiba internet in casa, pe mobil sau pe tableta si daca chiar nu au, atunci il pot accesa pe strada, prin baruri sau cafenele. In orice caz - informatiile de natura turistica - care centreaza Aiudul cat si stiri Aiud - se refera in mare parte la Cetatea Aiudului. Astfel ca in mijlocul orasului Aiud se pastreaza una din cele mai vechi cetati urbane din Transilvania care dateaza inca din secolele XIII-XVI, Cetatea Aiudului. Cetatea este monument istoric, cu codul AB-II-a-A-00172.

Actuala Cetate are drept principale componente biserica reformata calvina si biserica evanghelica, inconjurate de o incinta fortificata. Cetatea a fost construita in secolul XIV, datorandu-si aspectul actual modificarilor din secolele XVI si XVII. Cercetarile arheologice au descoperit, sub actuala cetate, o asezare daco-romana, suprapusa de o fortificatie de pamant. Cetatea are mai multe turnuri - fiecare apartin unor clanuri mestesugaresti, iar acestea sunt: Turnul macelarilor, Turnul croitorilor, Turnul cizmarilor, Turnul blanarilor, Turnul dogarilor, Turnul olarilor, Turnul Kalendas, Turnul lacatusilor-fierarilor si Turnul Portii.

Pe acest loc cercetarile arheologice au relevat existenta unei asezari daco-romane din secolul III, peste care ulterior a fost inaltata o fortificatie de pamant. Peste aceasta fortificatie, a fost ridicata cetatea in doua faze. In prima faza cetatea era de fapt o biserica fortificata, similar multor alte biserici fortificate transilvanene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu