Tipuri de cabluri utilizate pentru realizarea unei retele

Cablu UTP este cel mai utilizat cablu cu perechi rasucite. Este mai cunoscut ca si cablu Ethernet pentru ca este utilizat in special pentru realizarea conexiunii interioare. De la prizele de internet la portul placii de retea sau de la router la portul de placii retea. Cablul UTP se regaseste in mai multe variante, dar cele mai utilizate sunt cat 5 si cat 5e, in general pentru retele interioare si cat 6 pentru retele interioare, dar pe distante mai mari, dar si pentru realizarea de retele exterioare. Cablul UTP nu dispune de ecranare.

Cablu FTP este in realitate un cablu UTP doar ca acesta dispune de ecranare generala, firele interioare sunt invelite intr-o folie ce impiedica realizarea interferentelor exterioare. Ca si UTP-ul, si cablul FTP se regaseste sub mai multe forme. Cea mai cunoscuta este cablul FTP cu sufa metalica. Sufa metalica are ca scop cresterea rezistentei mecanice a cablului, fiind cel mai utilizat cablu la realizarea retelelor exterioare. Sufa sustine cablul impotriva intemperiilor, a fenomenelor naturale severe, precum vant puternic sau caderi masive de zapada.

Cablu SUTP sau cablu cu perechi rasucite neecranat cu tresa ori, in engleza, Screened Unshielded Twisted Pair este aproape identic cu cel FTP, existand o singura diferentiere, SUTP avand o tresa impletita invelind toate perechile de fire in loc de folia specifica unui cablu FTP.

Cablu SFTP sau cablu cu perechi rasucite cu folie si tresa este o combinatie intre cablu FTP si cablu SUTP, fiind superior celor doua mentionate datorita faptului ca este un cablu ecranat si cu folie si cu tresa, ceea ce inseamna ca rezistenta fata de interferentele exterioare este foarte ridicata.

Cablu STP sau cablu cu perechi rasucite ecranat se deosebeste de oricare alt cablu prin faptul ca fiecare pereche de fire este invelita intr-o folie de ecranare. Este un cablu destul de inflexibil, de aceea nu este utilizat la o scara foarte larga.

Cablu SSTP sau cablu cu perechi rasucite ecranat cu tresa este un cablu STP care are in plus o tresa impletita, oferind protectie superioara impotriva interferentelor externe. Avand si aceasta tresa, este un cablu greu de manipulat, fiind utilizat destul de rar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu