Origini fascinante ale lucrurilor obisnuite din viata noastra

Sistemul metric de masurare. Sunt doar trei tari in lume care nu folosesc sistemul metric de masurare: Mianmar, Liberia si Statele Unite ale Americii. Liberia totusi l-a adoptat partial, Mianmar este intr-un proces de tranzitie, doar USA se tine tare. O intiativa legislativa din Hawaii a incercat sa reglementeze acest lucru insa a esuat.

Pentru restul lumii, sistemul metric de masurare face parte din viata de zi cu zi. A fost introdus pentru prima data in Franta anului 1795 si a castigat teren in restul Europei rapid, chiar si in Asia, Africa si lumea-ntreaga. Originea sistemului metric tine de Revolutia Franceza si de nemultumirea taranilor care a dus la un stabilirea unui set unic de greutati si masuratori, natural, atemporal si perfect. Academia Franceza de Stiente si-a trimis doi dintre cei mai buni astronomi, Pierre Francois-Andre Mechain si Charles Messier pentru a masura cu precizie o zecime de milion din distanta dintre Ecuator si Polul Nord – metrul pe care-l stim cu totii. Messier s-a dus spre nord la Dunkirk, iar Mechain spre sud, spre Barcelona.

Dupa ce a ajuns in Barcelona si si-a transmis rezultatele masuratorilor, Mechain a suferit un accident. In timp ce se recupera, a inceput razboiul dintre Spania si Franta, asa ca a devenit dusman national si arestat la domiciliu, adica in spital. El a verificat cele 10.000 de citiri si date si a depistat o eroare. In Franta, intors dupa recuperare, astronomul a vazut ca nu mai poate remedia greseala, insa a vrut sa fie totusi exact ceea ce masurase. Reintors in Barcelona, s-a imbolnavit de malarie si a murit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu