Daca va ganditi ca bietii astronauti n-au si ei o ceasca de cafea care sa ii mai trezeasca dimineata, atunci nu trebuie sa va faceti griji prea mari. Doua companii italiene au proiectat deja un aparat pentru espresso care invinge lipsa de gravitatie si face o cafea excelenta. In mod normal, un espressor impinge apa cu putere in cafea, pastilele de cafea, si apoi apa rezultata e aruncata in ceasca. In spatiu, apa nu va curge in cani si va pluti in deriva, rezultand defectiuni ale echipamentelor pe care ajunge si arsuri.
Pe Pamant, masinaria italienilor cantareste 20 de kilograme, dar nu e o problema in spatiu, unde nu exista gravitatie. Cafeaua se bea cu un pai, apa circula in jurul aparatului, apoi e pompata direct intr-un recipient rezistent de unde poate fi sorbita. Espressorul poate produce si cafea neagra, ceai si chiar supe.
Mergi sus? Daca nu prea va surade ideea sa mergeti in spatiu cu o racheta spatiala, NASA, Europa si Japonia sau Rusia incearca sa dezvolte liftul spatial. Problema e cum reusesti sa intinzi un cablu pana in spatiu si sa nu fie prea greu, sa-l ridici pana la 35.400 de kilometri inaltime si sa transporti oamenii in siguranta. Recent, oamenii de stiinta au reusit sa faca un cablu cu nanotehnologie si diamant care ar avea caracteristicile de care NASA are nevoie.
Inca se mai lucreaza la marime si la stabilitatea materialului, dar speranta exista. Un balon urias ar putea ajunge in spatiu pana in 2016. Deja in februarie 2015, un balon protejat cu un material special a reusit sa ajunga foarte aproape de limita dintre Pamant si spatiul extraterestru, asa ca inceputul e promitator. Costul unui zbor sau urcat pana in spatiu va fi de 75.000 de dolari.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu