Esti dependent de smartphone? Ai probleme de coordonare intre creier si anumite parti ale corpului

Nu mai e pentru nimeni un secret ca tehnologia moderna ne afecteaza in cele mai neasteptate moduri. De la radiatii la imposibilitatea de a mai relationa corect, in lumea reala, tehnologia viitorului ne-ar putea provoca si multe alte neplaceri. Printre ele, potrivit unui studiu recent, se afla si imposibilitatea coordonarii dintre creier si degetul mare de la mana.

Toate activitatile care tin de folosirea telefonului mobil inteligent pentru a face diverse lucruri online, cum ar fi simpla citire a e-mail-ului nu fac decat sa erodeze niste legaturi foarte stranse, neuronale, dintre creier si anumite organe sau parti ale corpului. Studiul de la Zurich a demonstrat toate acestea foarte simplu, printr-un test. 37 de persoane care scriau cu mana dreapta au fost testate cu electroencefalografie pentru a se vedea urmarile utilizarii noilor tehnologii asupra creierului. Mai bine de jumatate dintre ele foloseau smartphonuri, restul ramasesera la telefonele clasice. Cand isi foloseau telefoanele intelegente, subiectii testului incepeau sa aiba activitate cerebrala intensa, si asta pentru ca toate cele trei degete testate, mare, mijlociu, aratator, erau pe ecranul tactil si isi indeplineau rolurile bine stabilite. Cu cat foloseau telefonul mobil modern mai intens, cu atat activitatea din scoarta cerebrala era mai puternica in cazul degetului mare si aratator. Ceea ce au aflat cercetatorii din acest studiu ciudat este ca, pe masura ce folosim un smartphone si tot facem diverse miscari cu degetele pe ecran, procesele senozoriale sufera schimbari majore, mai ales la nivelul mainilor si degetelor-creierul va vedea mereu altfel degetele de la maini, reprezentarile lor fiind din ce in ce mai diferite.

Creierul nu mai percepe senzatiile si nici nu le mai proceseaza la fel de bine cum o facea inainte de aparitia celor mai noi tehnologii si gadget-uri din domeniul comunicatiilor. Totodata, acest studiu ne-a demonstrat ca in creierul uman se intampla procese automate care sunt dictate de anumite input-uri externe pe care altadata nu le-am fi facut, de unde si flexibilitatea uriasa a creierului, posibilitatea lui de a se adapta oricaror schimbari de input senzorial sau mecanic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu