Ce indatoriri au nasii de botez?

Botezul este primul mare eveniment din viata nou-nascutului. Este o traditie de peste de 2000 de ani, o traditie religioasa care persista chiar daca se practica in mod activ mult mai putin credinta in ultima perioada. Nasii au avut dintotdeauna un rol important, atat in mod practic, cat si sufleteste. In ceea ce priveste botezul, nasii sunt pusi la cateva cheltuieli, dar pentru un copil ce nu fac oamenii?

Pregatirile nasilor pentru botez

Nasii trebuie sa cumpere lumanarile ce vor fi folosite in timpul liturghiei. De remarcat faptul ca orice lumanare va avea o funda. Daca urmeaza a se boteza un baietel funda va fi blue, daca e fetita se merge mai mult pe un roz sau rosu sters. Pentru ca botezul este evenimentul puritatii, multi nasi aleg ca funda sa fie complet alba. Perfect de acord. De asemenea, tot nasii trebuie sa ofere haine botez cu care va fi imbracat cel mic in timpul liturghiei. Indiferent daca este baiat sau fata, hainutele de botez se recomanda a fi albe. Poate cu putine insertii de blue in cazul unui baiat sau roz sau rosu in cazul unei fetite. Tot nasii ofera si trusoul, acea colectie de obiecte necesare botezului, precum fasa si panza, acestea fiind folosite dupa ce copilul este imbiat. Trusoul mai include un prosop si sapun pentru preot, cat si o sticluta pentru mir.

Rolul nasilor nu inceteaza in ziua botezului

Bineinteles ca rolul nasilor nu se opreste dupa slujba si petrecerea de botez. Un nas de botez este ca un al doilea parinte, o persoana care trebuie sa fie aproape de copil, sa-l viziteze nu cat se poate de des, ci foarte des. Sa il indrume pe calea cea dreapta, sa-i ofere sfaturi concrete copilului. Pe langa cele de suflet, nasul trebuie sa ii ofere cadouri celui mic, caci si darurile fizice fac parte din bucuriile copilului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu