Cum sa-ti scrii un cv

In incercarea de a gasi un job mai bine platit si mai usor de efectuat am citit o gramada de articole despre cum sa iti scrii un cv, depre cum sa te prezinti la un interviu, despre ce sa zici ca sa nu pici de fraier la un interviu si multe altele de aceasta natura, caci lupta e crunta si dusmanii destul de multi. Insa nimeni nu-ti zice cum sa si castigi.

Nu inteleg cum vine atunci sa sa scrii un CV. Adica nu e logic ? nu toata lumea stie?

Inainte de toate trebuie sa scrii datele personale adica nume, prenume, data nasterii, starea civila, numar de telefon si adresa de e-mail. Dupa ce faci asta trebuie sa treci la educatie, adica cursuri terminate sau in curs de dezvoltare, unitatile de invatamant prin care ai trecut in ordine inversa, adica daca ai terminat doctoratul ultima data incepi cu alat, dupa care master, facultate, liceu. Nu trebuie sa treci si scoala generala si gradinita pe care le-ai facut. Cel mult liceul. Pana acolo e maxim. Daca te vezi cumva incurcat indetalii mai bine il intrebi pe maestrul Google care stie orice.

Dupa ce ai terminat cu disciplinele invatamantului, adica toate cursurile si unitatile scoalre prin care ai trecut, treci la experienta profesionala. Aici multi au probleme si nu din cauza faptului ca trebuie scrise in ordine inversa ci din cauza faptului ca multi nu au experinta profesioanala. Eu de pilda daca vreau sa ma angajez ca si secretara nu am experienta relevanta in domeniu. Insa nimeni nu tine cont si de faptul ca am lucrat intr-un call center si am avut o gramada de atributii. Se poate pune si asta. Iar daca vreau sa maangajez ca si baby sitter nimeni nu tine cont de faptul ca am terminat o specializare de comunicare si relatii si ca am facut si cursuri de psihologie.

Totusi la aceasta rubrica de experienta profesionala ar trebui sa se tina ocnt de orice. Desigur nici daca vrei sa te angajezi ca si barman nu poti sa treci ca ai lucrat ca si distribuitor de pliante sau ca gunoier. Ideea e ca pe e-jobs sau pe best jobs sau care or mai fi, trebuie sa iti personalizezi cv-ul de fiecare data cand aplici la un job. Si asta se intmpla din cauza faptului ca vei mai multi dintre noi nu optampentruun singur job ci ne gandim ca ne putem descurca si cu ala, si cu ala, avem calitati si aptitidini necesare si vrem sa ni se dea o sansa.

Oricum, dupa ce ai terminat cu experienta profesionala, trebuie sa te gandesti la ce job aplici si sa dai doavada de siguranta de sine, sa spui clar de ce crezi ca esti potrivit pentru locul de munca pentru care optezi si sa aduci niste argumente solide pentru faptul ca tu esti cel mai bun pentru ocuparea postului. Daca vrei sa castigi jobul atunci trebuie sa mai si adaugi lucruri care nu ti se par relevante, precum – hobbyurile tale, poate ca angajatorul este cumva interesat de asta si te vor ajuta, aspiratiile tale, ce fel de persoana esti – cum te descurci cu strainii, cum te descurci cu prietenii, ce relatii ai cu familia, ce fel de familie ai si multe altele.

Nu e deloc greu sa scrii un CV insa greul vine atunci cand trebuie sa il si sustii. Am observat ca multi prefera sa scrie fie lucruri neadevarate, fie care nuau relevanta, ca sa vada omul cv-ul cat mai plin. Incearca sa nu scrii despre joburile pe perioada scurta pe care le-ai avut caci la urma urmei nu vrei sa faci o impresie proasta.

Daca vrei sa ai totusi un cv personalizat si foarte profi cum se zice, cel mai indicat este sa consulti multele site-uri specializate care te indruma cum sa iti formezi unul, ce sa scrii si ce sa nu scrii in cv si cui sa te adresezi, cum sa te adresezi si altele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu