Surprinzatoarele efecte ale cafelei asupra sanatatii

In ultimii ani, peste 19,000 de studii au fost facute asupra impactului cafelei asupra sanatatii organismului uman. Concluzia? Efectele sunt cel putin surprinzatoare, dar doar daca vorbim de un consum de cafea in doze moderate. Aceste studii au aratat ca cei care consuma cafea in mod regulat au un risc redus cu 80% de a avea Parkinson, cu 25% de a avea cancer de colon, ciroza cu 80% si pietre la rinichi cu 50%. Boabele de cafea contin niste antioxidanti denumiti chinina, care au un efect mai puternic DUPA prajire. Conform Societatii Americane de Chimie, cafeaua este principala sursa de antioxidanti din alimentatia americanilor – si, probabil, si a europenilor.

Acest tip de antioxidant, impreuna cu magneziul care se gaseste in mod natural in cafea, afecteaza nivelul de zahar din sange, reducand riscul de a face diabet. Cafeaua mai contine si trigonelina, un compus antibacterial care ii da aroma specifica si este un agent important in prevenirea cariilor dentare. Cafeina este un alt ingredient care afecteaza sanatate intr-un mod pozitiv. Cafeina stimuleaza creierul si sistemul nervos, ceea ce ajuta organismul sa combata efectele oboselii si sa imbunatateasca performantele sportive. Cafeina este buna si impotriva durerilor de cap, de aceea este folosita ca ingredient in compozitia medicamentelor impotriva durerilor de cap. Continutul de cafeina dintr-o ceasca de cafea variaza foarte mult in functie de tipul de cafea folosit (Arabica, Robusta etc), de tipul de bautura consumat espresso, cappuccino, latte macchiato etc) sau de metoda prin care este preparata cafeaua.

O ceasca de cafea obisnuita are aproximativ 85 de miligrame de cafeina, in timp ce o doza standard de analgesic are aproximativ 120 de miligrame de cafeina. Toleranta fiecaruia dintre noi la cafeina variaza. Majoritatea oamenilor pot bea doua cesti de cafe ape zi fara a avea vreo problema. Dar o cantitate mai mare de atat de cafea poate crea nervozitate, crestere a ritmului cardiac, palpitatii, insomnia si iritabilitate. Desi cafeaua este principal sursa de cafeina pentru majoritatea oamenilor, ea poate fi gasita si in compozitia unor sucuri, a unor bauturi energizante, in ceai, in ciocolata (sau ciocolata calda) si in diferitele analgezice disponibile pe piata. De fapt, partea “energizanta” din bauturile energizante vine exact din continutul de cafeina ridicat al acestora. Combinarea mai multor bauturi sau medicamente de acest fel, pe langa cele doua cesti de cafea admise pe zi, poate modifica foarte mult doza zilnica de cafeina tolerata.

Cafeina a fost denumita „cel mai cunoscut drog din lume”. Se gaseste in mod natural in peste 60 de plante, inclusiv in boabele de cafea, frunzele de ceai, nucile de kola si pastaia de cacao. In fiecare zi, in toata lumea, oamenii consuma cafeina sub una din aceste forme sau chiar sub forma de bauturi racoritoare cu cafeina. Pentru ca este un stimulant, preferintele de consumare sunt dimineata, dupa trezire, sau dupa-amiaza,cand ai nevoie de un mic „boost” dupa masa de pranz, pentru a continua sa lucrezi si sa fii productiv. Cafeaua stimuleaza si memoria vizuala, potrivit unui nou studiu american realizat pentru a analiza virtutile acestei bauturi, publicat in revista Nature. Conform acestuia, substanta active din cafea – cofeina – creste capacitatea memoriei temporare si amelioreaza calitatea si exactitatea acestor amintiri.

Studiul a fost efectuat asupra a 73 de voluntari, rugati sa urmareasca o serie de imagini. Dintre acestia jumatate au primit o doza de 200 de miligrame de cofeina iar ceilalti – un placebo. In ziua urmatoare, grupul a urmarit o alta serie de imagini, cateva similar, altele prezentand mici diferente fata de cele din ziua anterioara. Toti participantii la studio au reusit sa distinga imaginile noi si sa le separe de cele vechi fara nicio problema, insa cei care primisera cofeina au fost cei capabili sa distinga mai usor toate diferentele dintre imaginile asemanatoare din ambele zile. Se pare ca sunt procese cognitive care sunt stimulate de cofeina, spun cercetatorii, care reamintesc ca "această substanţă (cofeina) este asociata cu longevitatea sanatoasa şi poate avea efecte protectoare împotriva declinului cognitiv cauzat de diverse boli precum maladia Alzheimer".

In concluzie, consumata in doze moderata, cofeina are efecte suprinzator de benefice asupra sanatatii umane, fiind principala sursa de antioxidanti din alimentatia noastra, a consumatorilor moderni, mereu in graba, din secolul XXI. Iar toate aceste bauturi (cafea, ceai, ciocolata calda, sucuri, energizante) fac parte din solutia completa de aparate vending  oferita de Nordexim Coffee Services. Cu peste 5,000 de puncte de vending in toata tara, aparatele Nordexim sunt fabricate in Italia si pot folosi cafea boabe, cafea instant sau capsule de cafea. In cee a ce priveste aparatele vending de snacks-uri si bauturi racoritoare, oferta este foarte variata si include nume cunoscute pe piata romaneasca (Coca-Cola, Burn, etc).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu