Insulele Maldive, paradisul tropical care ascunde mistere interesante

Demisie fortata. Maldivele au fost cunoscute ca un loc de pe pamant unde convingerile politice si religioase erau mai puternice ca oriunde. In 2012, presedintele Mohamed Nasheed a fost amenintat cu arma sa plece de la conducerea tarii dupa trei saptamani de proteste si revolte. La o zi dupa ce si-a dat demisia, un raid pe strazile maldivelor au ranit 50 de oameni, inclusiv presedintele fiind printre ei, dupa ce fortele militare si politia au lansat un atac cu gaze lacrimogene. Totul a inceput din momentul in care presedintele a ordonat sa fie arestati cei care erau de partea predecesorului sau in functia de presedinte, intrucat au afectat un proces in care erau judecate coruptia si violari ale drepturilor oamenilor. Nasheed a fost inlocuit cu vicepresedintele, care a negat orice incercare de a-l face pe presedinte sa demisioneze prin utilizarea fortei, asalturilor militare sau alte planuri ticluite fara ca el sa stie.

Alcoolul este interzis in afara statiunilor. Din cauza credintelor islamiste foarte stricte, turistii sunt obligati sa respecte traditiile musulmane cat timp se afla pe insule. Alcoolul este interzis oriunde, cu exceptia hotelurilor din statiuni iar bauturile nu pot fi scoase in afara statiunilor. Nu pot fi aduse acolo produse din porc, porci vii sau alcool. Chiar si in luna Ramadanului, a noua luna a calendarului islamic care marcheaza incheierea postului „aspru”, dar si prima zi dupa luna Ramadanului. Asta ar putea insemna ca este interzis sa mananci anumite mancaruri, sa bei sau sa fumezi pe timpul zilei-totusi poti gasi restaurante ascunse de ochii lumii unde poti sa mananci si sa bei ce iti doresti. Mai prost este cu topless-ul si cu nuditatea, care sunt interzise complet chiar si in statiuni, dar si in afara lor din aceleasi considerente.

Adulterul este pedepsit prin biciuire in public. Potrivit legilor Maldivelor, toata lumea este egala si are dreptul egal la protectie. Nu de putine ori tinerii si adultii mai calca stramb si comit adulter iar biciuitul/flagelarea in public este pedeapsa cea mai crunta pe care o pot primi. Majoritate celor supusi unor astfel de practici este reprezentata de femei. In 2006, nu mai putin de 184 de persoane au fost acuzate de intretinerea de relatii sexuale in afara casatoriei si au fost condamnate la biciure in public. Doar 38 dintre ele erau barbati… Multi barbati acuzati de crima umbla liberi, fara probleme, o simpla negare a faptei fiind suficienta… Au existat interventii pentru reglementarea situatiei care incalca flagrant drepturile omului, multi care nu erau de acord cu astfel de practici fiind prea speriati sa spuna ceva sau sa reactioneze in vreun fel. In 2009, o mama de 18 ani a fost biciuta si a ajuns la spital din cauza ranilor.

Ea a negat toatea acuzatiile, insa a fost gasita vinovata doar pentru faptul ca purta in pantece un fat rezultat dintr-o relatie sexuala. Cei doi barbati care au fost acuzati in acelasi timp cu ea au fost achitati… Chiar ca e nedrept ce se intampla acolo-seamana cumva cu discriminarea de rasa pe care o aveau de indurat negrii, sclavi in vremuri de mult apuse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu