CHESTII INEDITE DESPRE ZAPADA

Zapada este iubita si asteptata de majoritate dintre noi. Indiferent ca suntem copii sau adulti cu totii asteptam sa vina iarna si sa simtitm primii fulgi de zapada. Atunci cand ninge ne simtim ca intr-un basm sau gasim prilej de vacanta la munte. Zapada aduce multa buna dispozitie printre noi chiar daca de cele mai multe ori asociem anotimpul de iarna cu frigul si inghetul.

Zapada totusi schimba acesta mentalitate si ne ofera un prilej de bucurie de fiecare data. Daca apare in cantitati prea mare impiedica circulatia rutiera si poate provoca dezastre insa in cantitate moderata ne aduce doar bucurie. Asadar, excluzand situatile extreme, atunci cand ne gandim la zapada ne imaginam locuri intinse pudrate de fulgii de nea si o atmosfera de sarbatoare. In plus iarna este si anotimpul cand se da startul activitatilor pe partiile de schi, asadar iubitorii de schi au inca un motiv in plus de bucurie. De asemenea, zapada este deosebit de utila in agricultura, unde actioneaza ca un strat protector ce fereste culturile de efectele nocive ale inghetului.

Iar datorita faptului ca exista zapada, apar si primele constructii in gheata si nelipsitii oameni de zapada,care aduc zambete pe fata noastra si creaza un sentiment de buna dispozitie. Iar pentru cei care nu stiu Mos Craciun locuieste in Tara zapezilor vesnice spre bucuria copiilor de pretutindeni. Dar de fapt daca va intrebati cum a aparut zapada trebuie sa stiti ca este o forma de precipitatie, o aglomerare de fulgi formati din particule inghetate de apa. Iata si cateva curiozitati despre zapada, de care nu ati avut habar pana acum.

*Fulgii de zapada, cad in medie, cu o viteza de 5 km/ora.
*Linistea zapezii se refera la faptul ca zapada pufoasa proaspat asternuta absoarbe zgomotul ambiental iar prezenta aerului, prins sub fulgii de zapada, impiedica transmiterea vibratiilor sonore.De aceea totul este atat de linistitor si relaxant atunci cand ninge.
*Culoarea zapezii nu este albul deoarece zapada este incolora. Albul zapezii este redat de propietatea fulgilor de nea de a reflecta lumina.In acest fel ochii nostri interpreteaza lumina care se reflecta din zapada si o percepe ca fiind alba.
*Orbirea zapezii Datorita reflexiei puternice a luminii, persoanele care se expun pentru o perioada indelungata la lumina reflectata de zapada risca sa isi piarda vederea temporar. Acest fenomen poarte denumirea de orbitul zapezii.
*Zapada poate aparea si in desert. Chiar daca este de greu de crezut este complet adevarat ca zapada poate ajunge chiar si in locurile extreme, precum desertul Sahara. Ninsoarea in desert este un fenomen rar dar foarte spectaculos, care se intampla uneori, spre mirarea tutoror.
*Zapada este romantica Daca consideri ca a nins prea mult, esti deja un norocos daca iei in calcul faptul ca doua treimi din populatia lumii nu a vazut niciodata zapada in realitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu