Zorba Grecul

Eu am multe carti preferate, dar este una care a intrat recent si glorios in lista mea: ”Zorba Grecul” de Nikos Kazantzakis. Asta nu este doar o carte cu un continut puternic, este mai mult decat atat, este o carte despre viata, despre dragostea de a trai, despre cautarile noastre si despre cum putem fi fericiti. Este o carte care pune alaturi meditatiile intelectualului cu simturile primitive ale omului simplu, Zorba. Este o carte care te marcheaza intr-un mod decisiv. Personajul principal al cartii este Zorbas, un barbat de vreo 60 de ani, cu un caracter complex, dar si foarte interesant.

Intreaga carte estein jurul comportamentului acestui om, care si la cei 60 de ani a ramas la fel de viu, de tanar si de indragostit de viata. Zorba este personajul de la care poti sa inveti foarte multe. Omul la care simturile primitive sunt atat de evidente, dar care, insa, are anumite revelatii ale unui intelectual. Ajuns impreuna cu ”stapanul” sau, care este naratorul, pe o insula in Creta pentru a scoate lignit, ii putem descoperi pe cei doi intr-o antiteza: un intelectual si un om simplu (si complex in acelasi timp). Lui Zorba ii place sa lucreze cu spor, sa bea vin, sa danseze si sa iubeasca. A avut foarte multe ocupatii in viata lui, a avut atatea profesii si a invatat atatea lucruri, incat este un om pe care il duce capul. A avut si multe femeii, iar femeile ii plac nu gluma. Chiar si la 60 de ani si-a gasit o iubita pe insula unde a venit sa extraga lignit. Zorba se bucura de viata si nu vrea sa imbatraneasca nici in ruptul capului. ”Zorba Grecul” este o carte din care poti invata foarte multe. In primul rand, imi amintesc de o discutie pe care o avea Zorba cu naratorul. Acesta il intreba pe Zorba de ce nu se pune sa scrie despre tot ceea ce a trait si despre tot ce cunoaste, atunci Zorba i-a raspuns ca nu are timp, deoarece, daca s-ar apuca sa scrie, nu ar mai avea timp sa traiasca, tocmai de asta, cei care scriu marile idei, sunt cei care nu le traiesc si care nu le-au trait vreodata. Este un adevar atat de evident in aceste vorbe. Suntem obisnuiti sa invatam din carti, dar nu ne intrebam despre faptul daca cel care le-a scris a trait intr-adevar pe pielea lui tot ceea ce este asezat in pagina. De foarte multe ori, acesti autori nu sunt nimic mai mult decat niste soareci de biblioteca. Un alt lucru pe care il poti invata de la Zorba este ”se te bucuri de viata si de tot ce te inconjoara”.

Zorba are obiceiul sa se mire in fiecare zi de un lucru pe care l-a mai vazut, dar pe care ai zice ca il vede prima data. Asta poate fi un copac, un animal, rasaritul, orice. Pare o aberatie, asa e? Nu este, de fapt. Cum altfel poti sa ajungi sa apreciezi lucrurile din viata ta daca nu bucurandu-te de ele in fiecare zi de parca le-ai vedea pentru prima data. Acesta este Zorba, cel care se bucura de tot ce-l inconjoara, chiar daca de vreo 60 de ani a mai vazut asta. De la Zorba poti invata ca cuvintele nu sunt suficiente, de multe ori, atunci cand nu mai are cuvinte pentru a exprima tot ce simte si crede, Zorba incepe sa danseze si danseaza ca un nebun. Astfel, isi exprima el emotiile si incearca sa le transmita celuilalt. Aceasta este o carte pe care o citesti pe nerasuflate si care te marcheaza, in mod decisiv. Este o carte pentru oamenii simpli si pentru cei curajosi. Important este sa lasi continutul acesteia sa-ti patrunda in suflet si in gandire. Lectura placuta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu