Tranzactiile imobiliare din ziua de astazi se realizeaza foarte repede, cu acte destul de putine si cu riscuri asumate de ambele parti. Unul dintre actele care s-ar putea sa va dea ceva batai de cap daca vreti sa inchiriati sau sa cumparati o locuinta este document care atesta valoarea energetica a locuintei respective, cunoscut sub numele de certificat energetic. Certificatul energetic este obligatoriu din 2013 si presupune ca fiecare locuinta sa fie incadrata intr-o clasa de eficienta energetica.
Eficienta energetica este data de gradul de izolare termica, de tipul peretilor locuintei, de gradul de eficienta a instalatiilor de incalzire sau electrecie si de alti factori tehnici pe care doar auditorul energetic avizat ii poate depista si evalua obiectiv. Odata obtinut, actul atesta eficienta energetica vreme de 10 ani, insa trebuie schimbat daca se aduc imbunatatiri apartamentului sau casei pentru a se putea incadra locuinta intr-o clasa energetica mai buna. Pe langa documentele legate de proprietate si de incadrarea urbanistica, pentru obtinerea unui certificat energetic Bucuresti sau oriunde in Romania aveti nevoie si de o evaluare serioasa din partea auditorului energetic avizat, care se va deplasa acasa si va observa absolut tot ce tine de structura locuintei dvs. si de modul in care sunt gestionate instalatiile de incalzire si de energie. In urma analizei calitative se va obtine o anumita nota ce va permite incadrarea clara intr-o anumita clasa de eficienta energetica. Incadrarea aceasta poate influenta pretul, in sensul in care cumparatorii au tendinta sa mai scada din banii dati pe chirie sau pe proprietate daca clasa de eficienta energetica este slaba si nu sunt aduse imbunatatiri locuintei. Certificatul trebuie prezentat la notar si atesta legalitatea tranzactiei.
Cei care nu au un astfel de certificat cand se incheie o tranzactie imobiliara pot risca amenzi si invalidarea ei. Certificatul energetic se elibereaza rapid, in 24 de ore, exista foarte multe variante online prin care puteti contacta auditori energetici avizati particulari pentru emiterea certificatelor. Aceste acte se pot intocmi oricand, nu neaparat inainte de realizarea tranzactiei efective, preturile difera in functie de suprafata proprietatii si de numarul de camere.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu